Hvordan kan du klare deg selv økonomisk?

Planlegg hvordan du skal bruke pengene dine

God planlegging gir god oversikt over økonomien. Finn ut hvor mye penger du vil få inn kommende måned/år, det er dette du kan bruke. Et budsjett er ditt beste hjelpemiddel til en god økonomi.

Hvordan sette opp budsjett

Be om hjelp hvis det er noe du lurer på

Økonomi kan være vanskelig. I perioder hvor du kanskje føler at du ikke har helt kontroll, kan det være lurt å snakke med noe for å få hjelp. Familie, venner eller andre du har tillit til.

Tilpass pengebruken etter hvor mye du tjener 

Hvor mye du tjener bestemmer hvor mye du kan bruke. Er det vanskelig å holde oversikt over hvor mye du skal betale på regninger og hvor mye du kan bruke på andre ting, kan det være lurt å opprette en egen regningskonto. Da setter du av penger til faste utgifter, og har «lommepengene» på kontoen du bruker til daglig.

Vær forberedt på overraskelser

Har du et stramt budsjett kan uforutsette utgifter få store konsekvenser, selv om de er små. Det kan være lurt å ha en reserve, en buffer, i tilfelle det skulle dukke opp noe du ikke hadde regnet med.

Ta gode beslutninger

Unngå impulskjøp. Er du glad i å shoppe, kan du bli fristet til å ta valg som ikke er så godt gjennomtenkt. Det kan være til hjelp at du ikke har mye penger stående på kontoen du bruker. Står de på en konto uten kort, kan det bli redningen hvis du plutselig får lyst til å kjøpe noe.

Hvis du handler mer enn du har råd til, vil det kunne få store konsekvenser ved at du ikke klarer å betale løpende utgifter.

Banken kan hjelpe deg å få oversikt

De aller fleste banker har gode nettbanker og apper som du kan bruke for å få oversikt over økonomien din. Nettbank på mobil gir mange muligheter til å få oversikt, og også til å betale faste regninger og andre utgifter.

Er det noe du lurer på, spør banken din.

Spare penger

Det er alltid lurt å spare/sette av penger for å ha en reserve. De aller fleste vil en gang i fremtiden kjøpe egen bolig, og da er det behov for egenkapital. Dagens regler sier at du kan låne 85% av kjøpesummen, 15% må du ha i egenkapital. BSU, boligsparing for ungdom, gir bedre skattemessige fordeler enn vanlig sparekonto. Det er begrensninger i hva du kan bruke pegene på BSU-konto til. Dette kan de ulike bankene svare deg på.

Hva gjør du hvis det går galt

Er du i ferd med å miste kontrollen over egen økonomi, må du selv gjøre endringer eller be om hjelp. Jo lengre tid som går, jo vanskeligere blir det å rydde opp.

Har du fått purring på faktura eller inkassokrav, er det viktig å ta grep. Synes du dette er skummelt, må du ta kontakt med noen andre for å få hjelp. Det viktigste er at noe blir gjort, før det går for langt. Det er mulig å få til nedbetalingsplaner med de fleste kreditorer, hvis du bare tar kontakt.

Be om hjelp hvis det går galt

Hvis du ikke vet hvem du skal be om hjelp, kan du snakke med en voksen du har tillit til. Det kan være foreldre, besteforeldre, venner og kjente. Kanskje har du en lærer eller rådgiver på skolen, som du kan be om råd. Det kan også være personer på helsestasjonen, helsesøster, som kan hjelpe deg. Om de ikke selv kan hjelpe, kanskje vet de noen som kan?

God økonomi, mindre bekymringer

Vi vet at bekymringer knyttet til økonomi kan gi dårligere livskvalitet. For mange kan det før til søvnløse netter eller psykiske utfordringer.

Har du penger på konto når fakturaen skal betales, går det av seg selv, uten at du trenger å bekymre deg.

Summen av de pengene du tjener/får, er det du kan bruke 😊