Forskrift om skolefritidsordningen for elever i grunnskolen i Inderøy kommune
Hjemmel Opplæringsloven § 4
Vedtatt 23.09.24.
§ 1 Formål
SFO er et omsorgs- og fritidstilbud før og etter den obligatoriske skoletiden for alle elever på 1- 4. trinn. Elever på 5 – 7. trinn med særskilte behov kan også søke plass i SFO.
SFO skal legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i barnas alder, funksjonsnivå og interesser. SFO skal gi barna omsorg og tilsyn. Barn med særskilte behov skal gis gode utviklingsmuligheter. Skolens generelle mål gjelder også for SFO.
§ 2 Virkeområde
Forskrift gjelder for den kommunale skolefritidsordningen i Inderøy kommune (heretter kalt SFO).
Skolefritidsordningen blir driftet etter § 4.5 i Opplæringsloven og de retningslinjer og krav som gjelder for skolefritidsordningen (SFO).
§ 3 Ledelse og organisering
Inderøy kommune er ansvarlig for drift av SFO som er omfattet av denne forskriften. Rektor er administrativt, økonomisk og faglig ansvarlig for drift av SFO, innenfor rammer som er satt av lov, forskrifter og budsjett.
Rektor kan delegere myndighet til en særskilt leder for skolefritidsordningen. Det forutsettes at SFO-leder har noe arbeidstid i avdeling.
Dette fratar likevel ikke rektor ansvaret for skolefritidsordningen og rektor har instruksjonsmyndighet overfor lederen for skolefritidsordningen.
Samarbeidsutvalget er driftsstyre og har en rådgivende funksjon.
§ 4 Tilsyn
Statsforvalteren i Trøndelag er tilsynsmyndighet.
§ 5 Bemanning
I tillegg til SFO-leder består bemanningen av fagarbeidere/miljøarbeidere/assistenter.
I Inderøy har SFO har en veiledende bemanningsnorm på 15 barn pr voksen.
Ved SFO-tilbud til elever med særskilt behov for tett oppfølging, vil rektor med utgangspunkt i faglig skjønn kunne ha en samlet bemanning som innebærer en større voksentetthet enn veiledende bemanningsnorm tilsier. Dette vil først og fremst være aktuelt når økt bemanning er nødvendig for å sikre forsvarlig tilsyn og nødvendig sikkerhet i SFO eller mindre bemanning hvis driftsforhold tilsier det. I tillegg er kommunen bundet av lovens minimumskrav knyttet til at SFO skal legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og barnas interesser.
Alle som blir tilsatt i SFO må fremlegge politiattest og underskrive taushetsplikt.
§ 6 Leke og oppholdsareal
Oppholdsrom og uteareal skal være godkjent etter plan- og bygningsloven, byggeforskrifter, kommunehelsetjenesten, arbeidsmiljøloven, lov om produktkontroll og forskrift om miljøretta helsevern i barnehager og skoler. SFO er en del av skolen sitt helse-, miljø- og sikkerhetsansvar. Barnekonvensjonen artikkel 12 og kapittel 12 i opplæringsloven er gjeldende for SFO, jf § 12.1. Etter § 12.2 har alle elever rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.
§ 7 Opptaksmyndighet
Kommunedirektøren har opptaksmyndighet for den kommunale SFO. Myndigheten kan delegeres videre til rektor og SFO-leder ved den enkelte skolen.
§ 8 Opptakskriterium
Tilbud om SFO innvilges etter elektronisk søknad på kommunen sin Innbyggerportal. Alle som søker plass, tas opp. For elever med særskilte behov kreves det begrunnet søknad fra foreldre med anbefaling fra sakkyndig instans. Opptaksområde er egen skolekrets, rektor og SFO-leder avgjør om det skal gis tilbud om plass.
§ 9 Åpningstider
SFO skal være åpen før og etter skoletid alle virkedager. Åpningstiden er 07:00 – 16:30.
Avvikling av sommerferie i SFO, foregår i uke 28, 29, 30 og 31. Det innebærer sommerstengt SFO, og er sammenfallende med sommerstengt barnehage.
Ved 4 barn eller færre påmeldt ordningen kan SFO stenge og/eller tilbys ved annen kommunal SFO. Ved 4 barn eller færre tilbys felles SFO på Sakshaug i påskeferie, juleferie, høstferie, vinterferie samt hele uker før sommerferien. Kjernetid i ferier: Kl 09:30-14:00.
Elever som ikke har SFO-plass kan kjøpe inntil 10 dager. Elever med lav sats kan kjøpe ubegrenset.
SFO er stengt på planleggingsdager for ansatte, inntil 6 dager pr år. Det er også stengt juleaften, nyttårsaften, onsdag før skjærtorsdag.
§ 10 Opptaksperiode og oppsigelse av tildelt SFO-plass
Innmelding og oppsigelse skal skje elektronisk.
Hovedopptaket for SFO skjer på våren, med søknadsfrist 1.juni. Det skal være løpende opptak ved søknad etter 1. juni. Elever som har fått vedtak om plass ved SFO, beholder plassen ut 4.trinnet eller til avtalen sies opp elektronisk av elevens foresatte.
Oppsigelsesfristen er 2 måneder med virkning fra den 1. i måneden etter at oppsigelsen er mottatt og gjelder også ved endring av plasstype fra høy til lav. Elever med særskilte behov for SFO-plass på 5. – 7.trinn må søke hvert år innen den ordinære fristen 1.juni.
Plassen i SFO sies opp med en måneds frist dersom innbetaling for mer enn 2 måneder mangler.
§ 11 Økonomi
§ 11.1 Kommunestyret Kommunestyret fastsetter betalingssatser for SFO, jf Opplæringsloven § 4.5
§ 11.2 Ramme for finansiering Kommunen kan kreve at utgiftene til SFO blir dekket av foreldrebetaling. Egenbetaling er avgrenset til å dekke kommunens utgifter.
§ 11.3 Foreldrebetaling SFO har to satser. For oppholdstid inntil 12 timer pr. uke betales lav sats. For oppholdstid ut over 12 timer pr uke betales høy sats.
Elever som begynner på SFO før 15. i måneden, betaler for hel måned. Barn som begynner etter den 15. betaler for halv måned.
Ved sammenhengende sykefravær i 14 dager eller mer betales for halve måneden. Ved sammenhengende sykefravær i en måned eller mer opphører betaling for den tiden sykdommen varer. Sykdom må være dokumentert med legeattest.
§ 11.4 Særskilte behov Gratis SFO for elever på 5 – 7 trinn med særskilte behov. (Jr § 2-3, Forskrift til opplæringslov) Familier som har rett på gratis plass for et barn fra 5. – 7. trinn på SFO, har ikke krav på søskenmoderasjon for barn nr. to.
§ 11.5 Gratis skolefritidsordning for elever på 1. 2. og 3.trinn Kommunene skal gi tolv timer gratis skolefritidsordning pr uke for elever på 1. 2. og 3. trinn som har plass i ordningen. (Jr §2-2, Forskrift til opplæringsloven)
§ 11.6 Mat/drikke Det kreves ekstra betaling for mat og drikke i SFO uavhengig av moderasjonsordninger.
§ 11.7 Terminer Det blir krevd foreldrebetaling for 11 måneder pr år.
§ 11.8 Søskenmoderasjon Når familier har barn i både barnehager og SFO, gis følgende rabatter i SFO-tilbudet:
Ett barn i barnehage: •10 % rabatt for første barn i SFO • 35 % rabatt for øvrige søsken
To eller flere barn i barnehage: • 35 % rabatt for søsken i SFO. Når familier har barn bare i SFO, gis følgende rabatt i SFO-tilbudet: • 10 % for barn nummer 2 • 35 % for øvrige søsken
§ 11.9 Søknad om redusert foreldrebetaling Husstander med lav inntekt kan søke om redusert foreldrebetaling for opphold i SFO. Familien kan søke om prisreduksjon inntil 6 % av samlede inntekter i husstanden for høy sats og 3 % for lav sats, kostpenger regnes ikke med i ordningen. (Jr §2-3, Forskrift til Opplæringsloven)
I Inderøy kommune gjelder dette alle barn i SFO 1. - 4.trinn. Inntektsgrensen er avhengig av oppholdsbetaling på SFO og vil bli justert dersom oppholdsbetalingen endrer seg.
Det tas utgangspunkt i den folkeregistrerte adressen til barnet ved behandling av søknad. Husstanden omfatter familien som barnet bor sammen med på samme adresse. Ved søknad om moderasjon inngår eventuelle samboere i husstanden, og må dokumentere inntekt. Inntekt i husstanden er brutto personinntekt og skattepliktig kapitalinntekt.
Vedtaket om redusert foreldrebetaling gjelder fra 1.8 og ut skoleåret. Søknadsfrist er 1. august, blir det søkt etter 1. august gjelder vedtaket fra første heile måned etter søknadstidspunktet og ut skoleåret. Det skal søkes via digitalt skjema. Har du flere barn i SFO sender du bare en søknad. Tilsvarende ordning finnes også i barnehagen, har du barn i barnehagen og SFO sendes en felles søknad.
§ 12 Forsikring
Elevene har kollektiv ulykkesforsikring i den tiden de er i skolen/SFO, samt på direkte veg til og fra skolen/SFO. Skolen/SFO er ikke erstatningspliktig for klær, sko, briller eller gjenstander barna har med seg eller som blir borte/øydelagte i skole/SFO sin åpningstid.
§ 13 Klage
Klage på enkeltvedtak (opptak, oppsigelse, endring av oppholdstid) kan påklages etter Forvaltningslova kapittel VI. Eventuell klage sendes skolen. Klagefrist er 3 uker. Endelig klageinstans er den kommunale klagenemnda i Inderøy kommune (formannskapet).
§ 12 Skyss
Ordningen gir ikke rett til skoleskyss.
§ 13 Ikrafttredelse
Denne forskriften trer i kraft ved kommunestyrets vedtak 23.09.24. Forskrift om skolefritidsordningen for elever i grunnskolen skal kunngjøres offentlig i Norsk Lovtidend.